ΥΛΙΚΑ
1 κιλό Αλεύρι Ολικής Άλεσης Μύλοι Δάκου
12γρ. ζάχαρη
20γρ. αλάτι
700ml νερό
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
προζύμι
70γρ. γιαούρτι
ΥΛΙΚΑ (για το προζύμι)
200γρ. αλεύρι
120ml νερό
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ (μια μέρα πριν):
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος και την επόμενη μέρα έχουμε προζύμι.
EKTEΛΕΣΗ:
Βάζουμε όλα τα υλικά στη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη ζύμη.
Στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1/2 - 1 ώρα και στα ενδιάμεσα την πατάμε να ξεφουσκώσει και να ξαναγίνει.
Κατόπιν την κόβουμε σε κομμάτια βάρους (επιθυμητό από εμάς) 600-800 γραμμάρια είναι ιδανικά, δίνοντάς της σχετικά στρογγυλό σχήμα. Αφού ξεκουραστούν για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου πάρουν το 1/3 του όγκου τους, δίνουμε το τελικό σχήμα, και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν πάνω στη λαμαρίνα. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 230°C για 15 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 215°C για να συνεχίσουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά ακόμα ή μέχρι να γίνει το ψωμί μας.