top of page

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό Αλεύρι Ολικής Άλεσης Μύλοι Δάκου

12γρ. ζάχαρη

20γρ. αλάτι

700ml νερό

3 φακελάκια ξηρή μαγιά

προζύμι

70γρ. γιαούρτι 

 

ΥΛΙΚΑ (για το προζύμι)

200γρ. αλεύρι

120ml νερό

1 πρέζα αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ (μια μέρα πριν):

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος και την επόμενη μέρα έχουμε προζύμι. 

EKTEΛΕΣΗ: 

Βάζουμε όλα τα υλικά στη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη ζύμη.

Στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1/2 - 1 ώρα και στα ενδιάμεσα την πατάμε να ξεφουσκώσει και να ξαναγίνει.

Κατόπιν την κόβουμε σε κομμάτια βάρους (επιθυμητό από εμάς) 600-800 γραμμάρια είναι ιδανικά, δίνοντάς της σχετικά στρογγυλό σχήμα. Αφού ξεκουραστούν για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου πάρουν το 1/3 του όγκου τους, δίνουμε το τελικό σχήμα, και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν πάνω στη λαμαρίνα. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 230°C για 15 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 215°C για να συνεχίσουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά ακόμα ή μέχρι να γίνει το ψωμί μας.

tambelaki.png

Μαύρο ψωμί

staxia.png
bottom of page